Gandur är ett sortiment som har utvecklats av familjeföretaget Urðarköttur ehf. på Syðra-Skörðugil i Skagafjörður på Island. Här bedrivs uppfödning av pälsdjur, får och hästar, dressyr samt träning av hästar. I familjen finns det duktiga ryttare, veterinärer, konsulenter, bönder och personer som trivs bäst när de sitter till häst ute i naturen.
Många års kunskap och erfarenheter inom behandling av djur ligger bakom utvecklingen av den mycket uppskattade hudsalvan för djur innehållande minkolja och handplockade örter.
"Vi har länge känt till minkoljans positiva effekt på vår hud och ville sprida kunskap till andra om oljans speciella egenskaper. Vi jobbar efter idealet att våra djur behöver lika bra produkter som vi människor och ställer därför samma krav på kvalitet till salvor för djur som för människor."
I stället för att belasta miljön genom att slänga fettet som bildas vid beredning av minkskinn tar de vara på denna biprodukt och tillverkar minkolja, vilket både människor och djur har nytta av. Oljan innehåller en särskilt hög andel omättade fettsyror (omega 3 och omega 6), som ger den dess unika egenskaper. Den är en läkande, mjukgörande och naturlig biprodukt som kan användas på både djurs och människors hud. Oljan absorberas snabbt av huden och lämnar kvar en karaktäristisk, sammetslen konsistens. Kliniska undersökningar har visat att minkoljan kan tränga sig in till hudens femte lager inom en timma efter att den har smorts in på huden. Men den stannar först och främst på det yttersta hudlagret där den fuktar, mjukgör och skyddar huden.
I salvorna tillsätter vi handplockade isländska örter samt bivax, vitamin E och eteriska oljor. I den isländska floran finns det många medicinalväxter som har använts mot olika sjukdomar hos människor och djur genom tiderna. Här på Island finns det en mängd effektiva medicinalväxter och många av dem innehåller aktiva ämnen som fungerar antibakteriellt, anti-inflammatoriskt och antioxidantiskt.
Salvorna är tillverkade enligt isländska och europeiska regler för kosmetika och har provats och analyserats i samarbete med livsmedels- och biotekniska institutet Matís, med stöd från Rannís teknikutvecklingsfond, Nordvästra Islands tillväxtavtal, Impra innovationsvägledning och Jordbrukets produktivitetsfond.
Alla på Sydra-Skörðugil har dragit sitt strå till stacken i utvecklingen av sortimentet.