Nu skickar vi till Norge och Finland utan extra kostnader (utöver frakt)!

Sök

Vad är ett bra hästtäcke?

Hur många täcken har man inte köpt, som visar sig inte alls passa på hästen? Så lägger man besviket ytterligare ett i högen av knappt använda täcken, och ger sig ut för att försöka hitta ett bättre. Känner du igen dig?

Att välja vilket täcke som passar bäst just för dig och din häst är inte så lätt. Det finns oändligt många alternativ, som verkar vara ungefär likadana allihop. Då blir det lätt att man bara går på utseende, pris och varumärken man känner igen. 

Men saken är den att det finns ganska många variabler som kan skilja sig åt mellan olika täcken. Med större medvetenhet om vilka faktorer som kan variera och vilka valmöjligheter du har, kan du minska risken för att köpa fel täcke.

Här kan du se alla våra regn- & vintertäcken. Om du scrollar längst ner i rutan kan du se en jämförelse på täckena i sortimentet.

Nedan har du några tips som vi hoppas du ska ha nytta av nästa gång du ska köpa hästtäcke.

Funktionella aspekter som man behöver ta ställning till är t ex:

•Vattentäthet

Vattenpelare är ett mått på hur vattentätt ett material är och mäts i millimeter.  Regntäcken till häst, liksom regnkläder, har oftast 3000 eller 5000mm vattenpelare, där 5000 står emot vätan bättre. Ett tyg som har 2000mm vattenpelare, är vattenavvisande men inte vattentätt.

För att så emot väta effektivt behöver sömmarna i täcket vara tejpade, så inte vatten tränger in där.

•Andningsförmåga   

Tygets ventilerande förmåga är viktig. Tyger som andas väl och släpper ut överskottsvärme och väta inifrån, ger förutsättningar att i största mån undvika att det blir blött inifrån, av svett. Genomsläppet mäts i gram/kvadratmeter, eller MPV.

5000MVP är ett vanligt värde på ett täcke med bra andningsförmåga.

•Slitstyrka

Slitstyrka innebär motståndskraft mot blåst, slitage mot ytor och grenar, bett från andra hästar och andra prövningar som täcket kan behöva utstå. Man utgår ifrån hur tjockt yttersta polyesterlagret är, närmare bestämt trådens tjocklek, som mäts i denier. Vanligt tjocklek på hästtäcken är 600-1680 denier. Ju högre siffra desto tjockare väv, och högre slittålighet. Om ett täcke har ett högre värde brukar man prata om att det är ripstop-effekt (rip som i reva). 

•Värmeisolering

Fodrets tjocklek avgör hur väl täcket håller hästen varm.   Det mäts i gram och 0, 50g, 100g, 200g, 300g är vanligast tjocklekarna, och avser vikt per kvadratmeter.

Fodret kan vara fast eller avtagbart, gjort i olika material såsom fleece, ull eller bomull. Om du har ett innertäcke så kan du få en flexibiltiet och välja vilken tjocklek på foder du vill ha beroende på hur kallt det är. Det kan vara en fördel, då du har ett täcke för alla tillfällen och säsonger, och slipper byta beroende på väder och vind.

Det tål att påpekas att det är lika viktigt att inte ha ett för varmt täcke, som det är att ha ett för kallt. Hästen ska inte frysa men heller inte bli överhettad.

•UV-skydd

Ibland nämns begreppet UV-skydd i samband med täcken (men oftast inte på regntäcken, av förståeliga skäl). Detta styrs av hur tjock väven är, och hur mycket av solens strålar det släpper igenom. 

Sedan några mer generella aspekter:

•Passform

Varje hästkropp är unik och det som passar bra på en häst, kanske inte alls passar den andra. Passformen är alltså högst individuell, även mellan olika islandshästar. Saker som kan skilja i modeller, och som har stor påverkan på den totala passformen, är t ex vidden på  halsringningen och över bogarna, ryggpartiets längd, justeringsmöjligheterna på remmar, var och hur många kilar och andra stretchiga partier täcket är utrustat med. En vid halsringning kan t ex göra att täcket upplevs trångt, då det får täcket hamna för långt ner på bringan, det hamnar i ett läge och vinkel där det stränar och känns trångt. 

Vanligaste rygglängden på täcke till en islandshäst är 125cm, men vissa passar bättre i antingen 115cm eller 135 cm. Grövre hästar behöver oftast ett längre (135cm) täcke.

•Modell

Det finns täcken med eller utan fast hals, med halvhög nacke, separat nackdel, korsade magband, benremmar, med eller utan rem under, varianter på hur bogstängningen ser ut. Det finns täcken man trär över halsen och andra med mer klassisk form. Här är det dina och hästens konkreta behov och i vilken situation täcket ska användas i, som avgör.

•Reflexer

Om täcket har synliga reflexer är det lättare att upptäcka var hästen befinner sig i hagen i mörkret, vilkekt kan vara väldigt praktiskt. Reflexerna är såklart också bra ur säkerhetssynpunkt, t ex om hästen rymmer ur hagen eller sliter sig på väg till eller från.

 

 

Här kan du se alla våra regn- & vintertäcken. Vi har många olika kvaliteter, färger och modeller.

 

 

 

Skriv en kommentar (fyll i alla fält)