Nu skickar vi till Norge och Finland utan extra kostnader (utöver frakt)!

Sök

Hjälp din häst under pälsfällningen

Nu är vårfällningen i full gång. Den är en naturlig del av hästens förberedelse för en varmare årstid. En del hästar mår dåligt, blir håglösa och känsliga samt kan få klåda på huden. De kan också bli ovilliga till hårdare arbete. Var uppmärksam på hästens signaler. Om din häst verkar hängig kan det vara bra att låta den ta det lite lugnt under en period.

Pälsen

Hästen har tre olika sorters päls. Sommarpälsen fäller ut på hösten och man ser mycket korta strån i borsten vid ryktning under sensommar och tidig höst. På vintern har hästen två olika lager av päls. Ett undre lager av korta tjocka strån, kombinerat med ett fluffigt överlager av längre strån.  När det blir kallt reser sig de längre stråna så att det bildas små luftutrymmen mellan håren, som isolering mot kylan.

Många hästar brukar ändra färg efter säsong och några hästar är alltid ljusare på vintern än på sommaren. Underhåren syns när hästen börjar fälla av den långa pälsen på våren och den pälsen är i regel ullig och har en mörkare nyans än den långa överpälsen.

Sommarpälsen börjar växa under vinterpälsen väldigt tidigt på våren, långt innan hästen ens har börjat fälla. När även den undre pälsen har fallit av, blir hästen slutligen slank och blank i en ny fin sommarpäls.

Även hästar som varit klippta under vinterhalvåret och som till synes är korthåriga, kommer in i fällningsperioden.

Vad styr pälsfällningen?

Det är en komplex blandning av hormoner, miljö och näringsfaktorer som utlöser pälssättning och pälsfällning. Det är hormoner som gör att en hingst oftare har en slätare och blankare hårrem på våren än en valack, och  även har en slätare päls längre in på hösten. 

Längre dagar stimulerar hästen att fälla vinterpälsen och kortare dagsljus stimulerar den till att sätta vinterpäls.

Obalans i sköldkörteln kan också påverka pälsväxten. Vissa hästar med hormonell obalans fäller inte sin vinterpäls förrän sent på våren och vissa fäller inte alls och måste klippas för att inte fara illa i det varma vädret.

Motion, ljus och värme underlättar

Under den här perioden bör du låta hästen ta det lugnt men ändå hitta sätt så att får röra på sig. Motion, ljus och värme understödjer nämligen en snabbare pälsfällning. När hästen får svettas så drar kroppen slutsatsen att det är dags att göra sig av med vinterpälsen. Att sätta på hästen täcken hämmar förstås vinterpälsens växt men kan också orsaka en för tidig pälsfällning på våren eftersom det gör hästen varmare.

Om vädret tillåter kan ett uppfriskande bad med ett lämpligt schampo vara till hjälp. Det stimulerar och gör att hästen återfår sin arbetsvilja snabbare.

Ryktning påskyndar och lindrar klåda

Du kan påskynda hårfällningsprocessen och minska riskerna för sjukdomar genom en daglig genomgående ryktning. Ryktningen avlägsnar allt dött hår samtidigt som den ger hästen en kroppsmassage som hjälper till att hålla en bra cirkulation och understödja en frisk hud vilket också stimulerar fettkörtlarna. Det lindrar dessutom den klåda som fällningen kan ge.

Bra verktyg hjälper till. Det finns avsedda kammar, skrapor och handskar av olika slag, mer eller mindre specialiserade på de olika pälslagren. Var noggrann med hygienen när det gäller till exempel ryktborstar. Ha helst egna ryktdon till varje häst eftersom hudproblem som svampinfektioner och ohyra annars sprids lätt.

Man ska undvika att klippa hästen i samband med att den sätter päls och fäller, vänta tills processen är klar innan du klipper den. Att raka hästen i samband med pälssättning eller fällning stör hästens naturliga process vilket kan påverka allmäntillståndet negativt.

Fodertillskott som berikar pälsen

Proteinet är byggstenarna för den nya pälsen och därför är det inte ovanligt att hästarna har svårt att hålla musklerna under denna period då hästens kropp alltid kommer prioritera pälssättningen framför våra mål med muskelmassan. Man kan alltså hjälpa hästen att bibehålla sin muskelmassa under denna mer utsatta tid genom att ge Muscle Maker. Det kan vara alla typer av hästar och inte bara riktat till tävlingshästen t.ex. 

En del hästar mår märkbart bättre av att få foderjäst eller andra B-vitaminer under hela pälsfällningstiden.

Brister på koppar, selen, kisel och vissa vitaminer, såsom biotin, orsakar även det en matt och livlös hårrem och bromsar upp pälsens säsongsbyte.

Kort sagt: en frisk häst som får en balanserad utfodring av grovfoder fäller fortare på våren än en undernärd häst gör.

 

Vill du se mer av Töltas sortiment av fällningsprodukter och annan pälsvård, finner du dem här

Skriv en kommentar (fyll i alla fält)