Nu skickar vi till Norge och Finland utan extra kostnader (utöver frakt)!

Sök

8 punkter att tänka på när du väljer ridbyxor

Är det dags att köpa nya ridbyxor? Vi får många frågor om vilka ridbyxor man ska ha. Det finns en djungel med olika byxor på marknaden. Inte konstigt att det är svårt att hitta rätt. Här har du några punkter att ta ställning till, som hjälper dig att förstå vad det är som är rätt för just dina behov.

1. Vilken årstid och i vilken miljö har du tänkt att använda dina byxor?

Det första du måste fråga dig är när du har tänkt att använda byxorna. På sommaren vill du kanske ha luftiga, tunna som andas, kanske med meshnät. Vinterhalvåret kräver varmare och med fukthanterande funktioner - softshell, goretex, vattenavvisande, varma och fodrade. Du vill kanske på plats med underställ under? Ska du ha byxorna på tävling eller till vardagens lite smutsigare stallslit.  Har du detta klart för dig, så ger det dig svaren på många av faktorerna beskrivna nedan.

2.Vilken passform är bäst för dig?

Trivs du bäst i hög eller lägre midja, med byxor som är raka eller mer insvängda i midjan? Ofta är unisex-modellerna (och de för män) lite rakare i midjan. Med eller utan blixtlås, dvs byxor eller tights? Stretch eller fasta? Du kan få med eller utan skärning (en söm) över rumpan/svanken som kan vara bra om du är lite kurvigare. Det finns sk plus-storlekar som är ännu mer skräddarsydda för kvinnor med lite former.

Vilken längd behöver du, extralånga, normala eller extra korta? Och vill du ha byxor med resårband som du trär under foten, så att byxorna inte åker upp när du rider? Nästan självklart, men ändå värt att nämna, är att ridbyxor inte ska ha någon söm på insidan av benet (det är därför det inte är lämpligt att rida i vanliga byxor). Det kan ge otrevligt skav när man rider.

3. Vilket material trivs du bäst i?

Det finns flera alternativ, denim, softshell, bomull, polyester. Men samma material kan också skilja sig från varandra. De kan ge lite olika känsla, ha olika lyster och ytan kan vara glansig eller matt. Vill du ha ett lite tjockare material eller ett tunt?Ofta är ett tjockare tyg lite mindre elastiskt än ett tunt? Det finns också byxor som har kompressionsfunktion och/eller har ventilerande funktion (andas). Vill du ha byxor med maximal luftighet finns det med insydda meshpartier (ett tunt nät).

4.Vilken typ av skor/stövlar vill du kunna använda ihop med byxorna?

Använder du låga skor eller höga stövlar? Och vill du då ha byxorna nedstoppade i, eller utanpå, dina skor/stövlar? Det finns jodphurs/bootcut-ben eller de mer klassiska som smiter utmed benen. De vidare benen kan vara lite bylsiga att få ner i ett par stövlar. Även bland jodphursbyxorna finns det varianter med bredare och smalare benvidd. Ska man ha dem utanpå stöveln är det viktigt att fotbandet är fastsatt tillräckligt högt upp på insidan av byxbenen, så att fästet är ovanför där skon/stövelskaftet slutar.

5. Vilken typ av fickor ska byxorna ha?

Vad ska du använda fickorna till? VIll du kunna bära med dig hästgodis, mob, nycklar osv? Hur många fickor? Ska de vara stängningsbara (blixtlås, knappar, kardborre)? Hur lätt åtkomligt vill du ha innehållet i fickorna? Var vill du ha fickorna, fram eller bak eller längs benen?

6. Vilken färg ska byxorna ha? 

Detta är ju mest en smaksak, och utbudet av färgvarianter är väl inte jättestort. Svarta är ju allra vanligast, men det finns också blåa, bruna, beiga, vita och lika nyanser av denim. 

7. Vilken skoning funkar bäst för dig?

Helskoning innebär att ridbyxorna har skoning både på insidan av benen och på rumpan. Helskodda ridbyxor ger ett stadigare grepp i sadeln och kan hjälpa dig som ryttare att få en stabilare sits. Ridbyxor med halvskoning, eller knäskoning, har endast skoning på insidan av benen. Att ridbyxorna saknar skoning på rumpan gör att din sits som ryttare blir mer rörlig. Däremot skänker skoningen vid insidan av benen fortfarande stabilitet för knä och skänkel.

Väljer du silikon får du ett fastare grepp i sadeln, då friktionen blir högre och du "sitter fast" loch får mer känsla i sitsen. Det kan variera hur pass "klistrigt" silikonet är, så det kan vara värt att känna efter och jämföra. Risken med silikonet är att det kan slita lite på läderytan i sadeln.  Tar du istället ett par med skoning i läder/läderimitation, så blir du istället lite rörligare i sadeln.  

8. Hög kvalitet eller lågt pris?

  Som med allt annat finns det en hel skala med olika priser på ridbyxor. Ju mer funktioner, designade och ju högre kvalitet, desto högre pris. Ibland räcker det ju med det enkla, och då ska man ju inte betala mer än nödvändigt. Tipset är att först besvara frågorna i punkterna ovan, och sedan jämföra priset på olika byxor som alla ger dig det du vill ha. T ex jämföra softshell med andra softshell, sommartights med andra sommartights osv.

   

   

  TIPS! Mät din kropp och jämför med storleksguiden så är det störst chans att du får hem rätt storlek. Olika märken och modeller kan variera lite i storlekarna. Men unika storleksguider för varje modell ger dig en bättre bild över just den modellen du funderar på.

   

  För att göra det lätt för dig, har vi på Tölta valt att ha ett brett sortiment av ridbyxor. Det ger dig möjligheten att hitta och jämföra många olika varianter på ett och samma ställe. 

  Vill du se hela Töltas sortiment av ridbyxor, finns de här.

  VIll du ha råd och hjälp att välja byxor, är du välkommen att kontakta Töltas kundtjänst på formuläret på hemsidan eller via chatten (en rund cirkel längst ner i högra hörnet på hemsidan). Vi finns här för att hjälpa dig!

  Hur ser dina favorit-ridbyxor ut och vad tycker du är viktigast när ska köpa nya? Vad saknar du för byxor på marknaden och hos Tölta idag?

  Det vore spännande att höra dina synpunkter och bästa tips i kommentarerna nedan.

  1 reaktioner

  Emma

  Emma

  2022,november,08

  Hej.

  Jag tänkte fråga er om råd angående ridbyxor.
  Letar efter ridbyxor med en inre benlängd på 90 cm eller nått i närheten, är de något ni har i ert sortiment?

  Med vänliga hälsningar

  Emma

  Skriv en kommentar (fyll i alla fält)